CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA MORT” I ATLÀNTIC”. RECITA: JOAN FEMENIA. TARDA DE POESIA A L’ESPAI.

Presentacions Espai 14 mins, 17 segs
Mariola Nos Mateu

PRESENTACIÓ MARIOLA NOS

Ara fa un any de la primera presentació en aquesta llibreria … I la recordo perfectament perquè vaig tenir l’honor que ens acompanyaran dos grans poetes com són Jordi Llavina i Francesc Mompó i un enorme rapsode com és Joan Femenia (acompanyat per Esther Villanueva). Avui, se suma a aquest aniversari Carles Duarte, i això crec, vol dir que l’Espai, després d’un any d’esforç s’ha fet encara més gran.

La seva presència engrandeix, i molt, aquesta petita llibreria que intenta, no només difondre la cultura, sinó ser un punt de trobada entre València i Catalunya. Una sola veu i una mateixa llengua. Perquè si aquests tres autors tenen alguna cosa en comú, és a més de la poesia, la seva cura per la nostra llengua i la nostra cultura. Sense gent com ells, no seríem on som i hauríem perdut moltíssim de la nostra identitat. I sumo a Joan, també, en aquesta comesa, que encara que molts creuen superat, jo crec necessari seguir batallant.

Avui presenten els seus tres nous llibres de poemes: Carles Duarte “Absència”, Jordi Llavina “Matí de la mort” i Francesc Mompó “Atalàntic”, prologat precisament per Carles. Ells mateixos van a presentar els seus llibres, però jo, que no em vull estendre perquè tinc tantes ganes com tots vosaltres d’escoltar-los, diré que quan els he llegit he reconegut en ells a la persona. I és més, sent tres poemaris tan diferents, he reconegut, també el fet de ser poeta. Els explico. Carles Duarte, a través de la fotografia dels edificis abandonats de Tortosa de Manuel Cohen (fotògraf francès especialitzat en patrimoni i art) reflexiona i plasma poèticament d’una manera exquisida, l’absència, la tristesa i el buit de allò que ja no és, però també la vida que pot intuir-se que ha estat i la presència de la gent que en ells ha viscut. Absència i presència en una simbiosi entre passat i present, sempre de la mà.

Una nostàlgia que evoca rialles, plors, olors, desitjos, frustracions, amor, llum … i que lliga perfectament amb Matí de la mort “de Jordi Llavina, obra de la qual ell mateix ens explica que tracta de la vida i de les coses que solen omplir l’existència de qualsevol persona: el cos, els fills, la son, els amics, el silenci, el dolor, l’eufòria, l’amor … i per sobre de tot, potser, el temps i la memòria. Un temps i memòria que Atlàntic de Francesc Mompó evoca perfectament de la mà de Patti Smith, Jack Kerouac, Baudelaire i Lautréamont, i que ens submergeix de ple en l’oceà de la vida mateixa, tantes vegades repetida. En definitiva, també, en les seves absències i presències.I que, dit per Carles, ens obre les portes d’una casa on pot ser, no sabíem que ja havíem viscut.

En definitiva, tres poetes, tres impressionants llibres de poemes que jo he llegit com un tot, i tres amics als quals els agraeixo que avui ens acompanyen.
Aquesta presentació és una festa, l’aniversari de les presentacions.

Així que, agrair també a tots vosaltres, els meus amics lectors, l’obstinació que esteu posant perquè això continuï. Menció especial a la gent dels clubs de lectura, sobretot al juvenil (el nostre futur), i també als col·laboradors habituals: Helena Guimerà Orts (Forn de pa Ca Massita), La Viña Bodega Vinaròs, Dolors Cervera i Jose Luis (impossible les fotos sense ells). I als que han confiat en la Revista de l’Espai per a donar difusió cultural: Rafel lo Cristalero, Gran hotel Peníscola, Fundació Caixa Vinaròs i Ajuntament de Vinaròs.

Avui fa un any que vam inaugurar la llibreria Espai Mariola Nos a Vinaròs.
Com passa el temps, que de sobte és un any!

La primera presentació va ser de poesia, com no podia ser d’una altra manera, i vam tenir el plaer de poder comptar amb Jordi Llavina i Francesc Mompó. El recital a càrrec de Joan Femenia i Ester Villanueva.
És per a mi un honor poder anunciar-vos que repetim presentació amb aquests dos magnífics poetes i que sumem a més al poeta Carles Duarte. Tres grans autors per a una xicoteta llibreria obstinada a fer de la proximitat i l’afecte una eina de difusió cultural.

El meu agraïment a tots els que heu fet que això sigui possible: als autors que ens han acompanyat, col·laboradors, amics, lectors… A tots, moltes, moltes gràcies!
I seguim, d’acord? A veure on arribem…

PROGRAMA D’ENTREVISTES “ESPAI MARIOLA NOS” A CANAL 56. 

 

 

PRESENTACIÓ LLIBRES DE POEMES: ABSÈNCIA DE CARLES DUARTE, “MARÍ DE LA MORT” DE JORDI LLAVINA I “ATLÀNTIC” DE FRANCESC MOMPÓ. 

 

FOTOS DOLORS CERVERA RODA

FOTOS PRESENTACIÓ AL ESPAI DE XAVIER SERRAHIMA

FOTOS ÀNGELS MORENO GUTIÉRREZ

FOTOS PRESENTACIÓ AL ESPAI DE XAVIER SERRAHIMA

7novembre

CARLES DUARTE I MONTSERRAT

Charo Olmos 2

 

Carles Duarte i Montserrat. Nascut a Barcelona l’any 1959. Poeta. Presideix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i dirigeix la Fundació Carulla. Ha estat president dels premis Recvll de Blanes i vicepresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Entre altres llibres de poesia ha publicat Tríptic hebreu, El silenci, El centre del temps, Els immortals, Alba del vespre o Absència. Ha col.laborat amb músics com Manel Gil-Inglada, Jorge Sarraute, Pere Vilanova, Franca Masu, Elena Ledda, Antonio Placer, Josep Tero, Mariona Sagarra,…; fotògrafs com Manuel Cohen, Francesc Guitart, Maite González, Kim Castells, i escultors i pintors com Manuel Cusachs, Guido Dettoni, Antonio Hervás, Manlio Masu o Josep Maria Subirachs.

Existeix una edició en castellà de bona part de la seva obra poètica, incloent-hi l’antologia La tierra y el sueño.  Els seus llibres han estat traduïts a altres llengües, com el francès, l’italià, l’alemany, l’islandès, el romanès o l’hebreu. També s’han editat traduccions parcials dels seus llibres, entre altres llengües, en polonès o en anglès. I figura en diverses antologies publicades a França, Itàlia, Mèxic,… Ha llegit els seus poemes en ciutats com Barcelona, València, Buenos Aires, Rosario, Madrid, Tel-Aviv, Beirut, Melbourne, Frankfurt, Bucarest o París. Guanyador dels premis literaris Rosa Leveroni de Cadaqués (per Cohelet), Vila de Martorell (per Ben Sira),el de la crítica “Serra d’Or” (per El centre del temps) i el de la Crítica en català ( per Alba del vespre), és cavaller de les arts i les lletres de la República Francesa i va rebre la creu de Sant Jordi que concedeix la Generalitat de Catalunya.

Com a lingüista ha estat deixeble i col·laborador dels professors Antoni Maria Badia i Margarit, amb qui l’any 1979 va publicar el seu primer llibre, i Joan Coromines, a qui va ajudar entre 1979 i 1989 en l’elaboració del seu monumental Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, publicat en deu volums. Carles Duarte és autor d’una extensa obra de lingüística històrica  (Gramàtica històrica del català, en 3 volums, en col·laboració amb Àlex Alsina; Síntesi d’història de la llengua catalana, amb M. Àngels Massip; De l’origen dels mots,…) i llenguatges d’especialitat (Llengua i administració,…), d’un llibre de narracions, Ulls encendrats, i de l’assaig La poesia catalana del segle XX.

 

Ausencia coberta.indd

Arreu del món espais i edificis duna gran qualitat arquitectònica pateixen els efectes d’abandó, que es manifesten en la seva degradació. Aquest patrimoni a la deriva ofereix les seves façanes malmeses els seus interiors devastats. Aquests llocs estan sempre marcats per l’empremta dels qui hi han viscut o dels qui els han visitat. Les xifres d’abandó es fonen en l’oblit. Durant més de dos anys he fotografiat la ciutat de Tortosa, capital de les Terres de l’Ebre, a Espanya, i reconeguda com a monument històric. El resultat d’aquest treball és una obra singular que ens convida a una reflexió sobre el tema universal de l’abandó i l’absència.

 

 

 

JORDI LLAVINA

jordi llavina

Jordi Llavina (Gelida, 1968) és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona i fa dues dècades que es dedica professionalment al periodisme. Va presentar i realitzar, durant cinc anys, el programa de llibres diari Fum d’estampa, a Catalunya Cultura. Com a crític o columnista, publica regularment a El Punt, La Vanguardia, Sàpiens, El Mundo, Avui i El 3 de vuit. Ha presentat l’espai d’entrevistes El quadrat verd, per a Barça TV. I els de llibres El book insígnia i L’última troballa, per a la Xarxa de Televisions Locals.


Ha publicat els llibres de poemes La corda del gronxador (premi Joan Alcover de poesia), Diari d’un setembrista (premi Alfons el Magnànim, de la Diputació de València, i premi de la Crítica Serra d’Or), País de vent (premi Vila de Martorell de poesia), Vetlla (Premi Octubre 2011 i Premi de la Crítica) i Contrada. Com a narrador, ha tret Ningú ha escombrat les fulles, Londres nevat (aquest últim ha estat traduït a l’asturià) i la novel•la El llaütista i la captaire. Ha publicat la novel•la per a infants L’arqueta dels rellotges (Cruïlla).

Col•labora amb el Museu de la Vida Rural en tasques de promoció i dirigeix la col•lecció de temàtica etnogràfica del mateix museu.

Comissari de L’Any Vinyoli a Catalunya 2015.

166LLAVINA_acosta sobre

Aquest que el lector acaba de llegir no és, estrictament, un llibre sobre la mort. Certament la mort —que ja forma part del títol mateix de l’obra— determina l’orientació de la majoria dels poemes (¿hi ha, però, cap poema escrit a consciència l’orientació del qual no depengui de la brúixola única de la Desconeguda?). La mort o, potser d’una manera més precisa, la pèrdua, en un sentit ampli. I, tanmateix, jo vull creure que Matí… és una obra que tracta de la vida, i que ha arribat als vostres ulls tota bombollejant dels assumptes que solen omplir l’existència de qualsevol persona: el cos, els fills, el somni, els amics, la por, el sexe, la joia, el menjar, l’angoixa, els animals, el desencant, la música, l’esperança, les cases, el desig, el silenci, el dolor, l’absència, l’eufòria, el desfici, els indrets, l’amor, la malenconia, la llum, la fosca… També el mal de coll, la gana, alguns objectes insignificants, els diners. I, per damunt de tots —i per damunt de tot—, tal vegada el temps i la memòria. He d’admetre, però, que, sense haver viscut l’experiència, a final del 2012, d’acompanyar l’amic Antoni Magrané Prades en els seus últims tres mesos de vida —i, per raons que ara no cal explicar, ho vaig fer dos o tres cops per setmana—, probablement jo no hauria escrit aquest llibre. O, almenys, és segur que no l’hauria escrit exactament així. La vivència d’aqueix fet —la malaltia que l’anà consumint a poc a poc i, finalment, el traspàs, la desaparició— no es troba en cap detall precís de l’obra. Però, en canvi, diria que el sentit d’aquella emoció tan trasbalsadora que em continua entristint quan la recordo està dissolt en força dels poemes de Matí de la mort.

 

 

FRANCESC MOMPÓ

mompó

 

 

Francesc Mompó i Valls va nàixer a l’Olleria (la Vall d’Albaida), al cor de les comarques centrals valencianes. Estudià batxillerat a Albaida i en acabant es traslladà a València on es graduà en psicologia. És llicencià en filosofia i ciències de l’educació, i més endavant obtingué la titulació de professor de valencià; ocupació que desenvolupa en l’actualitat en un centre de l’Horta. Aquesta faceta docent l’ha dut a ser també responsable d’aula i de facultat en els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià al llarg de quinze anys; corrector d’aquesta prova; professor dels cursos del Pla de Formació Lingüisticotècnica en Valencià del professorat no universitari, o professor dels cursos superiors de la JQCV al col•legi de metges de València. Fruit d’aquesta tasca docent ha estat també la participació com a coautor de llibres de text orientats a l’ESO.


A banda d’aquesta ocupació professional com a docent, ha sabut trobar temps per a participar en revistes i actes civicoculturals. Així, Francesc Mompó té diversos treballs tècnics i de creació publicats: articles de crítica literària a la revista Arana; llibres col•lectius d’homenatge a Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa, Joan Valls i Jordà publicats per la Forest d’Arana o poemes publicats en diverses revistes del país com ara Tendur, On brama la tonyina, Marxa Popular Fallera, Brúixola… Ha participat en diversos actes cívicoculturals arreu del país: en les tertúlies poètiques de la Forest d’Arana; en recitals poètics organitzat per l’AELC dintre dels Premis Octubre a Ca Revolta (València), en actes organitzats pel col•lectiu l’Olla; en homenatges a Fuster, Estellés, Brossa o Joan Valls i en actes organitzats per la Real Societat Econòmica d’Amics del País. També ha fet de conferenciant en temes d’animació lectora en diversos instituts de secundària i ha sigut ponent en les Primeres Jornades sobre la Llengua Literària i els Escriptors Valencians Actuals celebrades a Gandia (2008).


És el creador, junt al poeta Ramon Guillem, de les jornades gastronomicoliteràries que es fan arreu de les comarques del País Valencià, on solen participar una cinquantena d’escriptors en llengua catalana.
És vocal de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana pel País Valencià.


I com no, ha conreat la literatura de creació, que ocupa una part essencial de la seua personalitat sense la qual és impossible definir aquest valencià de l’Olleria. Conseqüència d’aquesta exigència de la literatura pròpia és la publicació del poemari Viàtic marí, amb què guanyà el premi la Forest d’Arana (1994) o la trilogia d’èxit que componen els títols Els ulls del llac, L’ull de Zeus i Terra de déus. Les novel•les L’Elegit, Els greixets, Amable (VII Premi Ciutat de Torrent), Uendos i Camí d’amor (Premi Benvingut Oliver de Catarroja 2008 són altres de les seues obres més reeixides). En 2010 fou guardonat amb el Premi Samaruc amb aquesta última obra; obtingué el XX Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (AELC) en la modalitat de Difusió de la Literatura Catalana al País Valencià pel blog Uendos, greixets i maremortes; el XVII Premi de Literatura Eròtica la Vall d’Albaida amb la novel•la Somiant amb Aleixa, feta conjuntament amb l’escriptora Mercè Climent i el Premi de Poesia Josep Maria Ribelles de Puçol amb el poemari De la fusta a l’aigua. 


Ha estat l’organitzador, junt a Ramon Guillem, de la 1a edició de dinars literaris al voltant de la taula: L’anguila literària a Ca Baina (Port de Catarroja) i també de la 2a, junt a Ramon Guillem i Joan Olivares: el Bolet Literari a Ca les Senyoretes (Otos). La 3a ha estat La cassola literàcia a Xàtiva i la 4a, El figatell literari a Oliva. Els escrits fets per a les dues primeres fites literàries estan publicats al blog Uendos, greixets i maremortes. Ha col•laborat amb Escola Valenciana en les trobades d’escoles en valencià a l’Olleria, Marines, Benicalap i Cocentaina. Tres de les seves novel•les –Camí d’amor, Somiant amb Aleixa i El vol de l’Esparver han estat presentada a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada.


BIBLIOGRAFIA:

Novel•les:
• Els ulls del llac. Ed. Alfaguara. 2000. 
• L’ull de Zeus. Ed. Alfaguara. 2002. 
• Terra de déus. Ed. Alfaguara. 2003. 
• L’elegit. Finalista VI Premi Narrativa Juvenil Ciutat de Torrent. Ed. Tabarca. 2005. 
• Els greixets. Finalista III Premi Narrativa Juvenil Ciutat de Borriana 2005. Ed. Tabarca. 
• Amable. VII Premi Narrativa juvenil Ciutat de Torrent. Ed. Tabarca. 2006. 
• Uendos. Ed. Tabarca. 2008. 
• Camí d’amor. Premi Literatura juvenil Benvingut Oliver de Catarroja. Ed. Perifèric. 2009. 
• Els fantasmes del Lacrima Coeli. Ed. Bullent. 2010. 
• Somiant amb Aleixa. Premi Literatura Eròtica la Vall d’Albaida 2010. Ed. Bromera.
• El vol de l’Esparver. Ed. Voliana. 2012

Poemaris:
• Viàtic Marí. Premi de Poesia La Forest d’Arana 1994. 
• De la fusta a l’aigua. Premi de Poesia Josep M. Ribelles de Puçol 2010. Ed. Onada. 2011.
• 55 maneres de mirar València. Ed. Germania. 2012.

Blogs:
• Blog Uendos, Greixets i Maremortes
• Blog Francesc Mompó i Valls

atlantic

Atlàntic és un llibre que ens obre les portes d’una casa on potser no sabíem que ja havíem viscut. Hi retrobem a cada racó fragments de nosaltres que havíem oblidat, que semblaven perduts, com ho fan els grans llibres, reprenent el fil de quatre autors que van plantar cara a la tradició i que van concebre, des del desassossec vital i una insaciable necessitat de dir el món d’una manera insòlita, nous sentits per a la literatura.

 

Col·labora:

http://www.rafellocristalero.es/

https://www.facebook.com/camassita/?fref=ts

https://www.facebook.com/lavina.bodegavinaros?fref=ts

 

Ara fa un any de la primera presentació en aquesta llibreria … I la recordo perfectament perquè vaig tenir l’honor que ens acompanyaran dos grans poetes com són Jordi Llavina i Francesc Mompó i un enorme rapsode com és Joan Femenia (acompanyat per Esther Villanueva). Avui, se suma a aquest aniversari Carles Duarte, i això crec, vol dir que l’Espai, després d’un any d’esforç s’ha fet encara més gran. La seva presència engrandeix, i molt, aquesta petita llibreria que intenta, no només difondre la cultura, sinó ser un punt de trobada entre València i Catalunya. Una sola veu i una mateixa llengua. Perquè si aquests tres autors tenen alguna cosa en comú, és a més de la poesia, la seva cura per la nostra llengua i la nostra cultura. Sense gent com ells, no seríem on som i hauríem perdut moltíssim de la nostra identitat. I sumo a Joan, també, en aquesta comesa, que encara que molts creuen superat, jo crec necessari seguir batallant.
Avui presenten els seus tres nous llibres de poemes:
Carles Duarte “Absència”, Jordi Llavina “Matí de la mort” i Francesc Mompó “Atalàntic”, prologat precisament per Carles. Ells mateixos van a presentar els seus llibres, però jo, que no em vull estendre perquè tinc tantes ganes com tots vosaltres d’escoltar-los, diré que quan els he llegit he reconegut en ells a la persona. I és més, sent tres poemaris tan diferents, he reconegut, també el fet de ser poeta. Els explico. Carles Duarte, a través de la fotografia dels edificis abandonats de Tortosa de Manuel Cohen (fotògraf francès especialitzat en patrimoni i art) reflexiona i plasma poèticament d’una manera exquisida, l’absència, la tristesa i el buit de allò que ja no és, però també la vida que pot intuir-se que ha estat i la presència de la gent que en ells ha viscut. Absència i presència en una simbiosi entre passat i present, sempre de la mà. Una nostàlgia que evoca rialles, plors, olors, desitjos, frustracions, amor, llum … i que lliga perfectament amb Matí de la mort “de Jordi Llavina, obra de la qual ell mateix ens explica que tracta de la vida i de les coses que solen omplir l’existència de qualsevol persona: el cos, els fills, la son, els amics, el silenci, el dolor, l’eufòria, l’amor … i per sobre de tot, potser, el temps i la memòria. Un temps i memòria que Atlàntic de Francesc Mompó evoca perfectament de la mà de Patti Smith, Jack Kerouac, Baudelaire i Lautréamont, i que ens submergeix de ple en l’oceà de la vida mateixa, tantes vegades repetida. En definitiva, també, en les seves absències i presències.I que, dit per Carles, ens obre les portes d’una casa on pot ser, no sabíem que ja havíem viscut.
En definitiva, tres poetes, tres impressionants llibres de poemes que jo he llegit com un tot, i tres amics als quals els agraeixo que avui ens acompanyen.
Aquesta presentació és una festa, l’aniversari de les presentacions.
Així que, agrair també a tots vosaltres, els meus amics lectors, l’obstinació que esteu posant perquè això continuï. Menció especial a la gent dels clubs de lectura, sobretot al juvenil (el nostre futur), i també als col·laboradors habituals: Helena Guimerà Orts (Forn de pa Ca Massita), La Viña Bodega Vinaròs, Dolors Cervera i Jose Luis (impossible les fotos sense ells). I als que han confiat en la Revista de l’Espai per a donar difusió cultural: Rafel lo Cristalero, Gran hotel Peníscola, Fundació Caixa Vinaròs i Ajuntament de Vinaròs.

https://www.espaimariolanos.com/espai-mariola-nos/

 

Entrades relacionades

4 respostes a “CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA MORT” I ATLÀNTIC”. RECITA: JOAN FEMENIA. TARDA DE POESIA A L’ESPAI.”

  1. […] CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA… […]

  2. […] CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA… […]

  3. […] CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA… […]

  4. […] CARLES DUARTE, JORDI LLAVINA I FRANCESC MOMPÓ PRESENTEN “ABSÈNCIA”, “MATÍ DE LA… […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *