ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT. "HOMBRES DESNUDOS". LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS.

ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT. “HOMBRES DESNUDOS”. LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS.

Comparteix aquest post...

ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT. “HOMBRES DESNUDOS”. LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS.

Estem molt contents de tornar a tenir en la nostra llibreria Espai Mariola Nos a Alicia Giménez Bartlett. Sabem que ara, després de guanyar el premi Planeta 2015 per “Hombres desnudos”, li espera una gira intensa, però ella ha volgut compartir amb nosaltres el seu poc temps lliure per presentar-nos la novel·la que l’ha fet guanyadora: “Hombres desnudos”. I per això, li estem molt agraïts.

 

L’AUTORA

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 10 de juny de 1951) és una filòloga i escriptora espanyola, coneguda especialment per les seves novel·les policíaques protagonitzades per la inspectora de policia Petra Delicado. Ha estat guanyadora, entre uns altres, dels premis Nadal, en 2011, i el Planeta en 2015.

Va estudiar Filologia Espanyola a la Universitat de València i es va doctorar en Literatura Espanyola per la Universitat de Barcelona amb una tesi titulada La Narrativa de Gonzalo Torrent Ballester, dirigida per José Manuel Blecua Teijeiro.

En 1984 va publicar la seva primera novel·la, Exit (Seix Barral). Amb Una habitación ajena (1997), que recrea les tensions entre l’escriptora lesbiana Virginia Woolf i la seva criada Nelly, va obtenir el primer guardó literari de la seva carrera: el Premi Femení Singular, de l’editorial Lumen.

Un any abans, la lectura de La jota de corazones (de Patricia Cornwell) la va convèncer per iniciar una sèrie de novel·les policíaques amb la inspectora de policía Petra Delicado com a protagonista, que va donar motiu fins ara a vuit obres de la saga. Aquestes han estat traduïdes a diversos idiomes, i gaudeixen de gran èxit en països com Itàlia o Alemanya. Aquesta sèrie de novel·les li ha reportat diversos guardons, com el “Premi Raymond Chandler” en 2008 (que anteriorment van obtenir John le Carré i John Grisham).

En 1999 es va rodar una sèrie de televisió de tretze capítols protagonitzats per Ana Belén en el paper de la inspectora Petra Delicado i Santiago Segura en el del seu inseparable company Fermín Garzón.

També ha conreat l’assaig amb obres com El misterio de los sexos i La deuda  de Eva.

En 2011 va obtenir el Premi Nadal per la seva obra Donde nadie te encuentre, una novel·la històrica sobre la vida de la guerrillera hermafrodita del maqui Teresa Pla Meseguer, àlies La Pastora, presumptament violada en 1949 per la Guàrdia Civil.2

En 2015 va obtenir el Premi Planeta per la seva obra Hombres desnudos.

LES SEVES OBRES

 

NOVEL·LES

 • Exit(1984, Seix Barral)
 • Pájaros de oro(1987, Montesinos)
 • Caídos en el valle(1989, Montesinos)
 • El cuarto corazón(1991, Versal)
 • Vida sentimental de un camionero(1993, Lumen)
 • La última copa del verano(1995, Grijalbo-Mondadori)
 • Ritos de muerte(1996, Grijalbo-Mondadori). 1ª novela de la serie Petra Delicado
 • Día de perros(1997, Grijalbo-Mondadori). 2ª novela de la serie Petra Delicado
 • Una habitación ajena(1997, Belacqua). Premio Femenino Lumen
 • Mensajeros de la oscuridad(1999, Plaza & Janés). 3ª novela de la serie Petra Delicado
 • Muertos de papel(2000, Plaza & Janés). 4ª novela de la serie Petra Delicado
 • Serpientes en el paraíso(2002, Planeta). 5ª novela de la serie Petra Delicado
 • Secreta Penélope(2003, Seix Barral)
 • Un barco cargado de arroz(2004, Planeta). 6ª novela de la serie Petra Delicado
 • Días de amor y engaños(2006, Planeta)
 • Nido vacío(2007, Planeta). 7ª novela de la serie Petra Delicado
 • El silencio de los claustros(2009, Destino). 8ª novela de la serie Petra Delicado
 • Donde nadie te encuentre(2011, Destino). Premio Nadal
 • Nadie quiere saber(2013, Destino). 9ª novela de la serie Petra Delicado
 • Crímenes que no olvidaré(2015, Destino). 10ª obra (relatos) de la serie Petra Delicado
 • Hombres desnudos(2015, Planeta). Premio Planeta, edición 2015.

ASSAJOS

 • El misterio de lso sexos (2000, Debolsillo)
 • La deuda de Eva(2002, Lumen)

PREMIS

 • 1997, Premio Femenino Lumen porUna habitación ajena
 • 2004, Premio Internacional “Ostia, mare di Roma” porUna camera tutta per gli atri
 • 2006, Premio Women Fiction Festival de Matera Award (Italia) por la Serie Petra Delicado
 • 2006, Premio Grinzane Cavour (Noir) a la Mejor Novela Extranjera porUn barco cargado de arroz
 • 2008, Premio Raymond Chandler por la Serie Petra Delicado
 • 2009, Premio Internazionale Fregene
 • 2011,Premio Nadal por Donde nadie te encuentre
 • 2014, PremioPepe Carvalho
 • 2015,Premio Planeta por Hombres desnudos

 

Col·labora:

http://www.rafellocristalero.es/

https://www.facebook.com/camassita/?fref=ts

https://www.facebook.com/lavina.bodegavinaros?fref=ts

 

hombres desnudos

“Hombres desnudos”. Ressenya i presentació Mariola Nos.

 

El llibre d’Alícia “Hombres desnudos” és, abans de res un llibre actual, no només en el contingut, sinó també en la forma. D’una manera amena i despreocupada, i amb un llenguatge clar i directe Alícia ens presenta la realitat d’una situació social com és la crisis econòmica en la qual vivim, i que influeix directament en els personatges protagonistes de la novel·la i en les seves relacions.

La crisi, a grans trets, situa a tots en el mateix lloc, en el mateix punt de partida, i no només això, sinó que acaba intercanviant els papers (el fort per estatus sociocultural (Javier) acaba sent el feble en el món real i Ivan (el marginat per condició, el feble, se’ns presenta en realitat com el fort, el subjecte preparat per a la supervivència), La crisi, suposa, per tant, una readaptació per a la qual no tothom està preparat. Això si, una readaptació culturalment parlant, molt a la baixa, que en aquest cas ve representada pels homes … Homes nus, no només físicament, sinó tambén homes nus de …voluntat que ara queden al descobert.

Ajudada també per les dones, Alícia s’acosta al món femení i els atorga el poder més convencional dels homes forts: Els diners i l’estatus social. Dones que despullen també les seves mancances i la seva adaptació a una situació que normalment les deixa descol·locades, l’abandó per part de la seva parella i també la seva readaptació en el món que les envolta. Això si, una adaptació amb recursos econòmics. Ara són elles les que tenen el poder, però no el control de les seves vides. El personatge d’Irene i Genoveva estereotipen perfectament dos tipus de dones d’una classe social benestant: la rica, treballadora i submisa als homes, per una banda, i la “pija” desinhibida per l’altra. Una de supervivència sense patir econòmicament, encara que si interiorment. Una d’adaptació al medi amb pasta, a la manera clàssica, com dic, més masculina.

“Hombres desnudos” ens acosta a tota està realitat social però ho fa d’una manera divertida, directa, desenfada, ràpida i actual. Xavier, el profe culte recentment acomiadat d’un col·legi de monges en el que dóna classes de reforç (com tants i tants llicenciats o graduats), amb dona també amb estudis i treballadora, coneix per circumstàncies de la vida a Ivan, el marginal provinent d’una família desestructurada, el “macarra”, el “xulo” de discoteca que treballa en una sala de estripis, on acabarà també treballant el profe. Dos personatges, Javier i Ivan amb la seva dualitat. Dos personatges que sense voler semblen entranyables, sobretot Ivan, amb el qual personalment m’he rigut moltíssim i que representa la saviesa popular del buscavides, del que ha viscut situacions límits, del que ha viscut sempre en la decepció i s’ha fet fort. Sap cuidar-se.

La relació entre ells i la relació d’ells amb les dones ens mostraran una mica de cada un de nosaltres o d’algú a qui coneixem. Tots els personatges són reals i actuals, en tots ells ens podem reconèixer. I crec que aquí hi ha la grandesa de la novel·la. Una novel·la aparentment fàcil que és molt més del que aparenta. Una novel·la que té la virtut de què un mateix pugui afegir els sues coneixements vitals i les seves vivències existencials, que ens apropa a la part més íntima de les persones, que ens les despulla. Una novel·la que a mesura que et submergeixes en ella es fa també més dura i reflexiva.

A destacar, la seva manera d’entrellaçar el diàleg entre els personatges amb els seus pensaments. No només sabem el que diuen, sinó també el que pensa. I això, us ho puc assegurar, dóna un joc increïble
.
“Hombres desnudos”, podria, pel seu llenguatge gamberro i atrevit, estar escrit per un home, però la seva subtilesa ens adverteix que la seva autora és una dona, Alícia Giménez Bartlett, la nostra Premi Planeta 2015 que avui, tenim el plaer de tenir amb nosaltres.
Benvinguda Alícia.

Fotos: Espari Mariola Nos
Fotos: Jose Luis Díaz

 

 

ENTREVISTA A ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT. PER MARIOLA NOS.

 

https://www.espaimariolanos.com/espai-mariola-nos/

 

10 Commentarios

 1. Enhorabona Mariola, es tota una sort, el teu espai cada vegada es fa més grand.

  1. Moltes gràcies Mayte!! Culpa vostra 😉

 2. Gràcies Mariola. Un luxe!

 3. Felicidades y gracias , muchas gracias Mariola por el gran espacio que nos ofreces.

 4. Espai Mariola Nos, una llibreria de Primera A. Queda demostrat.

 5. Que et puc dir…una idea, una gran aposta,i molta molta il·lusió…. Gràcies Mariola per fer-nos sentir part del teu espai… I continuem!!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *