BENICARLÓ NEGRE. CRUÏLLA DE LA NOVEL.

Comparteix aquest post...

 

BENICARLÓ NEGRE. Del 12 al 15 de novembre.

Cruïlla de la novel·la negra a Benicarló.

“Una mezcla de autores catalanes, textos magníficamente recitados en la pausa sin pausa, un documental sobre maquis y un inicio con el clásico halcón maltés, han conformado la programación del primer festival de novela negra de Benicarló, que empezó el pasado jueves y ha acabado hoy mismo en la localidad castellonense, que se suma así a la geografia negra de festivales literarios, siendo el primero en su territorio geográfico.

 El empeño del técnico de cultura de Benicarló, Rafa Sánchez, junto con el ímpetu de la librera y activista cultural de Vinaròs, Mariola Nos, y el apoyo del teniente de alcade de cultura del consistorio, Josep Barbera, consiguieron que este primer festival sea todo un éxito…

Texto de Sebastià Bennassar. Llegir més en:

http://bearnblack.com/2015/11/15/benicarlo-negre-asi-nace-un-festival-de-genero-negro/

 

BENICARLÓ NEGRE. CRUÏLLA DE LA NOVEL.
Fotos: Espai Mariola Nos

 

cartelll negra

Dijous 12

Saló d’actes Caixa Benicarló, 21.00 hores

Projecció del la pel·lícula El halcón maltés (1941), dirigida per John Huston, basada en la novel·la homònima de Dashiell Hammett i interpretada per Humphrey Bogart i Mary Astor. La pel·lícula estarà presentada per Josi Ganzenmüller, director teatral i impulsor i director del desaparegut Festival de Cinema de Peníscola.

Divendres 13

Edifici Gòtic, 20.30 hores

Conferència «La novel·la negra en català, des de Mercè Rodoreda fins als nostres dies» a càrrec de Sebastià Bennasar.

 

Sebastiá Bennasar
Sebastiá Bennasar

 

Sebastià Bennasar (Palma, 1976), llicenciat en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (Premi Extraordinari Final de Carrera, 2009). Entre 1994 i 2005 va treballar a la redacció del Diario Baleares i del Diari de Balears, del qual arribà a ser el cap de Cultura a partir del 2002. Va ser redactor en les àrees de Cultura i Societat, Reportatges, Crònica negra i Política municipal. Ha col·laborat esporàdicament en altres mitjans de comunicació en llengua catalana: Avui, Ara, El Temps, així com amb nombroses ràdios.

És autor de 28 llibres de tots els gèneres literaris: novel·la, novel·la negra, relats, poesia i no-ficció. Destaca la seua dedicació a la novel·la negra com a autor dels títols El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, Palma, 2000), Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, Palma, 2005), Jo no t’espere (El Gall, Pollença, 2008), Mateu el president (Viena, Barcelona, 2009), La mar no sempre tapa (Moll, Palma, 2011), El país dels crepuscles (Alrevés, Barcelona, 2013), Les mans del drac (Llibres del delicte, Barcelona, 2014) i On mai no creix l’herba (Alrevés, Barcelona, 2015). En aquest gènere també ha coordinat amb Àlex Martin els volums de narracions Crims.cat i Crims.cat 2.0. La seua vessant investigadora sobre el gènere l’ha portat a publicar nombrosos articles científics i l’assaig Pot semblar un accident (Meteora, Barcelona, 2011) i 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres, Barcelona, 2011). Actualment, dirigeix el festival de novel·la Tiana Negra i la revista BearnBlack, dedicada en exclusiva al gènere negre.

Dissabte 14

Edifici Gòtic, 18.00 hores

Xarrada «Paisatge i història en la novel·la negra. La postguerra i el Maestrat» a càrrec de Vicent Sanz.

 

Vicent Sanz
Vicent Sanz

Vicent Sanz Arnau va nàixer a Traiguera el 1966 i viu a Vilassar de Mar (el Maresme) des del 1994. És professor de Secundària i escriptor. En el terreny literari, ha publicat el recull Cròniques perdudes (Bullent, 1996), la novel·la Partida (Aeditors, 2008) i el llibre de no-ficció La Font de la Salut (Saldonar, 2011). La seua darrera publicació és la novel·la Màxima discreció (Saldonar, 2015), que combina novel·la històrica i negra.

Ha participat en volums col·lectius de narrativa animats per autors de les Terres de l’Ebre i de les comarques de Castelló, d’entre els quals es poden destacar Un riu de crims (March, 2011) i Clio assassina (Índex, 2013), corresponents a les trobades de gènere negre al Matarranya i al Priorat. I ha rebut diversos premis literaris: VII Premi de Contes Alambor de Benicarló (1995); I Premi a la Creació Virtual en la modalitat de narrativa, de la Universitat Oberta de Catalunya (1999) i XX Mostra Literària del Maresme (2003) en la categoria de narrativa d’adults. Els sus interessos literaris giren al voltant de la interacció entre la memòria i la imaginació i gairebé sempre ha situat els escenaris de les seues creacions al Maestrat.

Pausa sense pausa. Relats en negre. L’Associació Cultural Diabolus presenta relats curts interpretats per Anna Fonollosa, Rafa Sánchez i amb música en directe de Juanjo Villarroya.

Edifici Gòtic, 19.00 hores

Xarrada «Maten diferent les dones o és un fals mite?» a càrrec d’Anna Maria Villalonga.

 

Anna Maria Villalonga
Anna Maria Villalonga

Anna Maria Villalonga (Barcelona, 1959) és professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona i publica habitualment en diversos mitjans. Els seus relats han aparegut en volums col·lectius i revistes literàries. Divulgadora i investigadora del gènere negre, l’any 2013 va publicar l’assaig sobre novel·la negra catalana Les veus del crim i va coordinar l’antologia Elles també maten, que inclou un conte propi. L’any 2014 va publicar La dona de gris, premi a la millor novel·la del festival València Negra. El juny de 2015 ha sortit la versió en castellà La mujer de gris, publicada per l’editorial Navona. També el 2015 (al setembre) ha aparegut una segona antologia de relats negres escrits per dones, intitulat Noves dames del crim, que també conté un seu relat.

Pausa sense pausa. Relats en negre.

Edifici Gòtic, 20.00 hores

Taula redona «Perspectives de la novel·la negra en català avui» amb Sebastià Bennassar, Anna Maria Villalonga i Vicent Sanz.

Diumenge 15

Saló d’actes Caixa Benicarló, 18.00 hores

Projecció del documental m¡AQUÍ!s, que posa de manifest que les disciplines arqueològiques, forenses i genètiques, amb la documentació històrica, serveixen per a identificar persones desaparegudes, com si es tractara d’una investigació policial. Presentat pels autors del documental: Elisa Garcia, arqueòloga i antropòloga forense, i el director del documental Lican Esteve.

Bn1BN2

NOVEL·LA NEGRA CIUTAT DE BENICARLÓ.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *