BROOKLYN FOLLIES

Club de lectura 2 mins, 26 segs
Mariola Nos Mateu

Club de Lectura Virginia Woolf

 El dia 20 d’octubre a les 11 hores comentaren

“BROOKLYN FOLLIES” de PAUL AUSTER

Lloc: Llibreria Espai Mariola Nos

Conxita Solans

 

Paul Auster va néixer a New Jersey, l’any 1947. Viu a Nova York, a Brooklyn des de l’any 1974. Autor de títols tant emblemàtics com la Trilogia de Nueva York, Levyatan, El Palacio de la luna, (que el va convertir en un autor consagrat) entre molts títols més. Paul Auster és un autor que ha rebut gran nombre de premis, entre ells el Princep d’Astúries

Hay quien escribe  para agradar a la gente: para emocionar, asustar…Yo no tengo opción. Los artistas trabajan para si mismos”.

PAUL AUSTER

D’ aquesta manera s’autodefineix  Paul Auster en un recent entrevista a ran de la publicació a Espanya, de la seva última novel·la, “4,3,2,1” que ha tardat set anys en escriure. Una novel·la que gira al voltant d’una de les seves obsessions; l’atzar. I de l’atzar també tracta Brooklyn Follies,  que el Club de lectura Virginia Woolf proposa  per a la tertúlia literària del pròxim 20 d’octubre a les 11 del matí, a la llibreria de la Mariola Nos.

Brooklyn Follies,  és la crònica  d’uns personatges, i, de com les seves vides entren en contacte a través de l’atzar. Nathan Glass ha patit un càncer de pulmó i ha sobreviscut. Busca un lloc on viure ( divorciat després de trenta anys de matrimoni) i on morir, i, li recomanen Brooklyn. El repartiment del patrimoni amb la seva ex dona li dona la possibilitat de mantenir-se fins que li arribi la mort. El que busca és el silenci per a la seva “ trista i ridícula vida” de venedor d’assegurances  jubilat, i, amb l’aparent il·lusió d’escriure un llibre per al que s’havia proposar un títol, “El libro de los desvarios humanos”. Una síntesi del que havia estat la seva vida, amb l’afegit d’anècdotes, sobre el que passa al seu voltant. Per al projecte ha començat utilitzant llibretes, fulls solts, el revers de sobres o impresos que va depositant en una caixa de cartró.

Però, com l’atzar és capritxós, Nathan es va desviant del seu projecte a mesura que l’atzar posa en el seu camí personatges inesperats; una cambrera casada de la qual s’enamora. El retrobament en una llibreria de segona mà del seu nebot, Tom; un universitari brillant que ara condueix un taxi a mitja jornada i l’altra, l’ocupa la catalogació de llibrers rars  per a Larry Brightman,  un homosexual amb un passat que res té a veure amb el present. La vida de Nathan dona un gran canvi quan apareix al davant de la seva porta una nena de nou anys, filla de la germana de Tom, Lucy, qui per unes circumstancies inexplicables es nega a parlar.

Aquest conjunt de personatges es van incorporant a la  vida de Nathan havent de compartir els seus destins que accepta com una predestinació i, fent-li comprendre que no ha anat a Brooklyn  a morir sinó a començar una nova vida on tots retroben l’esperança i els somnis  de la infantesa.

Segons el critic Alastair Sooke, “Brooklyn Follies, és l’Auster més esplèndid. Les seves frases són flexibles[…] els seu personatges creixen en cada pagina … Tot el llibre es una poderosa meditació sobre la felicitat i els anys que ens van encerclan.  Aquesta novel·la sobre la bogeria humana  resulta ser molt sàvia”.

 

Per Conxita Solans

 

 

 

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *