Els Gyotakus de Joan Gil a la Fundació Caixa Vinaròs.

Fundació Caixa Vinaròs 2 mins, 1 segs
Mariola Nos Mateu

Els Gyotakus de Joan Gil a la Fundació Caixa Vinaròs. Inauguració el 21 de setembre a les 19 hores. Us esperem!

Expo-gyotaku en la Fundació Caixa Vinaròs, de la mà de Joan Gil. Els Goytakus són un tècnica ancestral japonesa per la qual després d’entintar els peixos, aquests s’estampen sobre paper fent una espècie de gravat dels peixos.

El dia 21 setembre a les 19.00 h. s’inaugura l’exposició A la sala Sebastià Miralles de la Fundació.

Goytakus de Joan Gil

Joan Gil Raga (1955. Fotògraf) aparca en aquesta exposició la seua càmera fotogràfica, però no tant com sembla, ja que la tècnica Gyotaku que ens presenta no deixa de ser una plasmació d’una imatge perquè romanga en el temps.

El gyotaku és un mètode tradicional artístic japonés que consisteix en la impressió natural d’un objecte, en concret dels peixos. El nom «gyotaku» no pot ser més concret sobre en què consisteix la tècnica: Gyo significa «peix» i taku significa «fregar». I així és com es fa aquesta emprimació.

Aquesta tècnica podríem comparar-la amb la càmera fotogràfica perquè naix de la intenció dels pescadors que volien tindre un registre de les seues millors captures. D’aquesta manera, els mariners podien plasmar com era la peça capturada i poder mostrar-la sense necessitat de portar amb si el peix perdent així els beneficis d’aqueixa faena.

Els peixos que s’utilitzen per a aquestes emprimacions després són exposats i facilitats de nou al servei del mercat. Pel que totes les tintes i pigments que s’empren per a fer aquests gravats han de ser naturals.

Per a fer el gyotaku s’entinta un dels costats del peix amb una fulla doblegada, després s’entinta l’altra cara del peix i de tapa amb l’altra part del paper. Deixant la peça enmig de les dues parts de les fulles es pressiona suaument amb la mà fregant subtilment el paper parell que el dibuix quede fixat per totes dues cares.

Una tècnica que Joan Gil treballa a la perfecció i que ens mostra, una vegada més, la seua passió per la naturalesa i en concret pel mar.

Fundació Caixa Vinaròs, és una institució cultural dependent de l’entitat bancària Caixa Rural Vinaròs.

Constituïda l’abril del 2000, el seu objectiu primordial és organitzar tot tipus d’actes tendents a la promoció cultural.

La Fundació Caixa Vinaròs, realitza les seues activitats utilitzant les infraestructures de què disposa: Espai d’Art i Sala d’Actes, sense oblidar les diferents actuacions realitzades en altres punts de la nostra ciutat.

A partir del 25 de gener de 2010 la Fundació ha traslladat les seues activitats a la nova seu ubicada a l’antiga Casa Membrillera del carrer Socors, 64 de Vinaròs.

Fundació Caixa Vinaròs

Telèfon

964 45 60 46 / 676 641 086Email

fundacio@caixavinaros.orgDirecció

Carrer Socors, 64
12500 Vinaròs (Castelló)Horari

Administració: 9:30 a 14:30h
Obert al públic: 17:30 a 20:30h
(Festius Tancat)

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *