"LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO". RAFEL NADAL.

“LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO”. RAFEL NADAL.

Comparteix aquest post...

DADES DEL LLIBRE

Nº de pàgines: 384 pàgs.
Enquadernació: Tapa dura
Editorial: COLUMNA EDICIONS S.A.
Llengua: CATALÀ

“LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO”. RAFEL NADAL. Una extraordinària novella d’alt contingut emocional que narra la peripècia d’un home, en Vitantonlo, marcat per un destí cruel: ser el darrer representant masculi d’una nissaga familiar trencada per la mort durant la Primera Guerra Mundial de tots els homes de la familia. . El tractament d’un tema central, profund i uni versal, la predeterminació del destí i la forca de l’amor que s’imposa a la fatalitat, a la violència, a la guerra. . Ambientada a la Pulla, la capital de la qual és Bari, a Itàlia. Molt mediterrània, completament assimilable als nostres paisatges. . Un recorregut històric per les Idees socials i polítiques que van marcar aquells temps, a través de la presentació d’episodis narrats amb una càrrega intimista i simbòlica molt expressiva, que vénen a recollir el sentiment d’una època.

 

RESSENYA PER MARIOLA NOS. 

El mateix Rafel Nadal ens diu de la seva novel•la “La maledicció dels Palmisano” que és una obra de ficció, que els fets que descriu i els seus protagonistes són responsabilitat seua. Però que els actes i successos que acompanyen el relat responen a la més estricta veritat històrica.

Espacialment, situa la narració en un poble al Sud d’Itàlia Bellorotondo i temporalment, els successos ocorren entre les dues grans guerres mundials. A destacar com la novel•la ens fa reflexionar sobre la irracionalitat d’haver patit en 25 anys dues guerres mundials. Ens recorda la barbàrie dels homes que van haver de participar en totes dues, i les perdudes familiars i emocionals de dones i xiquets que van viure l’horror més espantós.

Diré només que a mi, aquesta em sembla una història explicada des del cor, que relata no només una gran història d’amor sinó moltes. Recolzant-se en una història familiar en la qual inicialment dues dones (Donata i Francesca) intenten evitar la maledicció que recau sobre els homes de cognom Palmisano, Rafel Nadal ens parla de l’amor en majúscules. Crec que, intencionadament, el despulla de la seva part més negativa i l’enalteix. I que crec que ho aconsegueix perquè totes les persones que giren al voltant de la història se senten còmplices i part del destí d’un d’ells. L’empatia, l’orgull i la valentia de personatges que no renuncien a ser qui són i al que volen ser, malgrat les circumstàncies, els fan ser pinya i els fan ser forts. I no són les persones en aquest cas, les que fallen, sinó les circumstàncies, els moments històrics tan devastadors que els toca viure. El destí, al qual en definitiva, se li vol guanyar la batalla, és el seu enemic i sobrevola la novel•la fins a l’últim moment.

“No ho hem tingut fàcil, però li estem guanyant la partida al destí”.
Ressaltaré, finalment, l’acurada prosa de Nadal, que posa l’èmfasi en les coses petites, en aquests mínims detalls que ens atrapen i ens fan visualitzar com si es tractés d’una imatge, tots els paisatges i els moments de la novel•la.

https://www.espaimariolanos.com/ressenyes/

 

RAFEL NADAL «LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO». ESPAI MARIOLA NOS

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *