“LA TREGUA” DE MARIO BENEDETTI. PER PACO MOLPECERES

Comparteix aquest post...

   CLUB DE LECTURA EL 27 DE NOVEMBRE A LES 18:30H. PER PACO MOLPECERES. “LA TREGUA” DE MARIO BENEDETTI.
 T E R T Ú L I A   L I T E R à R I A 
 
Club de lectura                                Llegir  compartint  és llegir més vegades….
Divendres , 27 de novembre , 18h30’
 Lloc :   Llibreria  Espai Mariola Nos
            
“lA TREGUA”       de            MARIO BENEDETTI
                                            
Publicada en 1960, “La Tregua” és l’obra de Mario Benedetti que ha aconseguit major èxit de públic. La quotidianitat grisa i rutinària, marcada per la frustració i l’absència de perspectives de la classe mitjana urbana, impregna les pàgines d’aquesta novel·la, que, adoptant la forma d’un diari personal, relata un breu període de la vida d’un empleat vidu, proper a la jubilació, l’existència del qual es divideix entre l’oficina, la casa, el cafè i una precària vida familiar dominada per una difícil relació amb uns fills ja adults. Una inesperada relació amorosa, que sembla oferir al protagonista un horitzó d’alliberament i felicitat personal, queda tràgicament interrompuda i serà tan sols un incís, una treva? en la seva lluita quotidiana contra el tedi, la solitud i el pas implacable del temps.
 
Benedetti (Pas dels Toros, 1920 – Montevideo, 2009) Escriptor uruguaià va ser un destacat poeta, novel·lista, dramaturg, contista i crític,  juntament amb Juan Carlos Onetti, la figura més rellevant de la literatura uruguaiana de la segona meitat del segle XX i un dels grans noms del Boom de la literatura hispanoamericana. Conreador de tots els gèneres, la seva obra és tan prolífica com a popular; novel·les seves són La treva (1960) o Gràcies pel foc (1965) . En l’obra de Benedetti poden diferenciar-se almenys dos períodes marcats per les seves circumstàncies vitals, així com pels canvis socials i polítics d’Uruguai i la resta d’Amèrica Llatina. En el primer, va desenvolupar una literatura realista d’escassa experimentació formal, sobre el tema de la burocràcia pública, a la qual ell mateix pertanyia, i l’esperit petit-burgès que l’anima ( La tregua és obra d’aquesta época ).
 
En el segon període d’aquest autor, les seves obres es van fer ressò de l’angoixa i l’esperança d’amplis sectors socials per trobar sortides socialistes a una Amèrica Llatina subjugada per repressions militars. Durant més de deu anys, Mario Benedetti va viure a Cuba, Perú i Espanya com a conseqüència d’aquesta repressió. La seva literatura es va fer formalment més audaç.
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *