Manuel Roda Giner i el Mercat de Vinaròs

Vinaròs 3 mins, 25 segs
Mariola Nos Mateu

90 Aniversari Mercat de Vinaròs

MANUEL RODA GINER. CONSTRUCTOR DEL MERCAT MUNICIPAL DE VINARÒS

​Els líders que marcarien la política local a Vinaròs en els anys de la dictadura de Primo de Rivera foren el Marques de Benicarló, l’alcalde Higinio Roca i Juan Ribera Gonel, nomenat president de La Unión Patriotica Local. La forta interacció entre aquests tres personatges es veuria en els macroprojectes que es portaren a terme en un espai breu de temps; la subhasta del primer Grupo Escolar, el 29 d’octubre de 1927; l’eixample del port, el 28 de novembre 1927 i tot seguit,  el 24 de desembre, l’adjudicació de les obres del mercat municipal. Projecte de l’arquitecte  castellonenc Francisco Tomás i Traver.

​La pugna per guanyar el concurs deuria tenir un elevat grau de competència, amb l’altre concursant, Lluis Colomina qui ja havia aconseguit les obres del port mentre que el seu germà José, li estava adjudicada la construcció del primer Grup Escolar. Els germans Colomina, constructors especialitzats en l’obra pública erenconeguts per la seva adhesió a la Dictadura; Lluis Colomina arribaria a ser presidentde La Unión Patriótica. Tot fa pensar que la possibilitat de que Manuel Roda Giner, un destacat membre del prohibit Partit Socialista Radical vinarossenc, aconseguís la subhasta, només podia significar jugar molt fort.

​El preu de sortida de la subhasta es va fixar en 129.022,57 pessetes. L’obra se li va adjudicar a Manuel Roda Giner per haver ofert 113.539 pessetes, amb una baixa de 15.483,57. Aquesta rebaixa tan important, implícitament de posar en perill la seva economia empresarial i personal, no obstant, per a Manuel Roda Giner aconseguir el projecte anava més enllà de la política, esdevenia una qüestió de prestigi personal ja que l’obra  posava a prova la seva professionalitat tenint en compte les dimensions de l’edifici i la utilització de nous materials, la forja i el vidre, combinats amb els materials tradicionals.

​Qui era Manuel Roda Giner? Un home fet a si mateix. Nascut al carrer de sant Josep, fill de paleta i germà de paletes, l’ofici va ser l’eix principal de la seva vida. La seva intel·ligència natural supliria la manca de formació escolar. Com a neta seva, vaig tenir el privilegi de veure com projectava les obres sobre paper mil·limetrat i amb una lletra clara i elegant, fer els càlculs de materials i costos. Una de les seves especialitats va ser la construcció de xemeneies, algunes d’elles destacaven en el perfil del Vinaròs dels anys 20, i encara avui, se`n conserven un parell, exemple d’arquitectura industrial. Així com es conserva, servint per a la fi pel que va ser construït, el Grup Escolar de dalt aconseguit en subhasta pel novembre de 1928.

Manuel Roda Giner

​Les obres del mercat no van ser una empresa fàcil, en part degut a la incapacitat de l’arquitecte director Manuel Montesinos Ibáñez, qui va desatendre les seves funcions de seguiment de les obres i d’emetre les certificacions de pagaments mensuals compromesos en el plec de condicions.

​La causa principal que motivaren la paralització de les obres durant dos mesos va ser l’ordre de l’arquitecte de fer enderrocar les quatre columnes de la façana del mercat, al·legant que no suportarien el pes de la coberta. Manuel Roda es va negar a l’enderroc demanant l’arbitratge d’un professional que verifiqués l’obra. El conflicte va quedar resolt per l’informe de l’arquitecte del grup escolar qui va dictaminar que les columnes complien amb les condicions especificades. El mercat es va inaugurar per les festes de sant Joan de 1929.

​Aquest any 2019, celebrem els 90 anys del Mercat Municipal de Vinaròs del que els vinarossencs i vinarossenques ens sentit molt orgullosos.

​Les remodelacions fetes al llarg dels anys no han mancat la seva personalitat, i no hi ha ningú que visiti la nostra ciutat que no s’aturi i entri a dins admirant aquestedifici tant emblemàtic.

​Voldria ressaltar en aquesta breu història, que el logotip que avui representa el Mercat Municipal, consisteix en un dibuix esquemàtic de la façana en el que destaquen les quatre columnes que continuen sostenint la coberta després de noranta anys.

​La regidoria de Cultura en les celebracions en commemoració de la Carta Pobla ha inclòs unes activitats per celebrar els 90 anys del Mercat Municipal, consistents  en una exposició, una xerrada i una visita guiada amb l’objectiu de reivindicar el mercat com un patrimoni que pertany a tota la ciutadania i que s’ha de conservar. 

Conxita Solans Roda. Historiadora

Conxita Solans Rosa

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *