PRESENTACIÓ JORDI SEBASTIÀ BIBLIOTECA VINARÒS

Vinaròs 2 mins, 17 segs
Mariola Nos Mateu

 

 

Jordi Sebastià i Talavera

(Burjassot, l’Horta Nord, 1966) és un escriptor, periodista i professor universitari valencià.

Política

Entre 2011 i 2014 va ser alcalde de Burjassot per Compromís. En les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2014 va ser triat eurodiputat dins la coalició Primavera Europea, encapçalada per Compromís, sent el primer representant europeu d’aquesta formació

Sebastià vol continuar sent la veu de Compromís a Europa I ha anunciat anuncia la seua candidatura a les primàries europees de Compromís amb la intenció de continuar sent la veu valenciana a Brussel·les i Estrasburg. La llista Primavera Europea no comptarà en aquesta ocasió amb els ecologistes d’Equo, però s’hi podria sumar la coalició balear Més. A diferència dels anteriors comicis, Sebastià confia que Compromís puga mantenir l’acta durant tota la legislatura. 

Llicenciat en Filologia, des del 2004 és professor de periodisme a la Universitat de València. Ha escrit diversos llibres de temàtica diversa i ha col·laborat en la revista El Temps. Actualment també treballa com a periodistaindependent i escriptor.

Sebastià és el càrrec públic de Compromís que s’ha significat de manera més explícita en favor d’un referèndum d’autodeterminació i que s’ha solidaritzat més amb els presos i els ha visitat personalment en aquest període d, empresonament.

Obra literària

Com a escriptor ha publicat la novel·la Un assumpte de perifèria (1999), que gira al voltant del periodisme, i el llibre de relats Atzucacs (2009). En el camp de l’assaig, va publicar El parany cosmopolita. Una mirada a les arrels ideològiques de la globalització (2004), on parla del procés de globalització i explica que el cosmopolitisme és un concepte exclusiu d’Occident que en l’actualitat s’està utilitzant “com una coartada per a la uniformitat planetària que Occident ha posat en marxa i que en aquests moments rep el nom de globalització”. Aquesta publicació va crear una certa polèmica, al rebre crítiques molt elogioses i d’altres negatives que el titllaren d’antioccidental.

És també autor dels llibres periodístics La conquesta del vent (2004), La bellesa industrial (2007) i La dignitat i l’aixada (2010). Com a periodista s’ha especialitzat en reportatges socials, enviats des de més de 25 països diferents, i ha guanyat els premis Laia González, amb Morir al carrer, un reportatge sobre els meninos da rua del Brasil i el Ramon Barnils, amb el reportatge El president, la fallera, l’horta i la carretera, on denunciava el tràfic d’influències i la seua relació amb l’urbanisme valencià, en concret sobre l’horta de Burjassot. En 2013 va escriure per a l’ONG Fundació Fontilles el llibre-reportatge Llàgrimes de cotó, de pols i de silenci, al voltant de les dones amb lepra a l’Índia.

L’any 2008 va guanyar el premi de narrativa breu Josep Pasqual Tirado, lliurat per la Diputació de Castelló, amb l’obra Atzucacs.

 

Quadern de l’Europa trista

Jordi Sebastià

El paper de la Unió Europea ha estat qüestionat al llarg d’aquests últims anys. L’anomenada crisi dels refugiats i el Brexit són alguns dels temes que n’han sotraguejat la credibilitat. El Tractat de Roma pareix haver quedat obsolet i el fragmentarisme al vell continent és cada vegada més evident. Quin paper han d’exercir a partir d’ara les institucions europees? Com han d’actuar davant dels reptes que se’ls presenten?

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *