RAFEL NADAL “LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO”. ESPAI MARIOLA NOS

Presentacions Espai 2 mins, 39 segs
Mariola Nos Mateu

RAFEL NADAL “LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO” A LA LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS.

RAFEL NADAL

RAFEL NADAL “LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO” A LA LLIBRERIA ESPAI MARIOLA NOS. Rafael Nadal i Farreras (Girona, 1954) és periodista i escriptor català. Escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a RAC1, TV3. i 8TV. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya des de maig de 2006 fins a febrer de 2010, període durant el qual el diari va rebre, entre d’altres, el Premi Nacional de Comunicació (2008), el premi al millor diari d’Europa de l’European Newspaper Congress (2008), el premi a la millor portada de l’any de la Society for News Design (2007) i el premi al millor disseny d’Espanya i Portugal, de la SND (2007).

Anteriorment, ha treballat en els principals diaris del país i ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en empreses editores i grups de comunicació. Va guanyar el XLIV Premi Josep Pla de narrativa del 2012 i elPremi Joaquim Amat-Piniella del 2013 amb la novel·la Quan érem feliços (Edicions Destinos). A l’octubre de 2013 va publicar el llibre Quan en dèiem xampany (Columna edicions), Premi Anglada 2014.

Obres

  • Els mandarins(2011, Columna)
  • Quan érem feliços(2012, Destino)
  • Quan en dèiem xampany(2013, Columna)
  • La maledicció dels Palmisano(2015, Columna)

RESSENYA. PER MARIOLA NOS

El mateix Rafel Nadal ens diu de la seva novel•la “La maledicció dels Palmisano” que és una obra de ficció, que els fets que descriu i els seus protagonistes són responsabilitat seua. Però que els actes i successos que acompanyen el relat responen a la més estricta veritat històrica.

Espacialment, situa la narració en un poble al Sud d’Itàlia Bellorotondo i temporalment, els successos ocorren entre les dues grans guerres mundials. A destacar com la novel•la ens fa reflexionar sobre la irracionalitat d’haver patit en 25 anys dues guerres mundials. Ens recorda la barbàrie dels homes que van haver de participar en totes dues, i les perdudes familiars i emocionals de dones i xiquets que van viure l’horror més espantós.

Diré només que a mi, aquesta em sembla una història explicada des del cor, que relata no només una gran història d’amor sinó moltes. Recolzant-se en una història familiar en la qual inicialment dues dones (Donata i Francesca) intenten evitar la maledicció que recau sobre els homes de cognom Palmisano, Rafel Nadal ens parla de l’amor en majúscules. Crec que, intencionadament, el despulla de la seva part més negativa i l’enalteix. I que crec que ho aconsegueix perquè totes les persones que giren al voltant de la història se senten còmplices i part del destí d’un d’ells. L’empatia, l’orgull i la valentia de personatges que no renuncien a ser qui són i al que volen ser, malgrat les circumstàncies, els fan ser pinya i els fan ser forts. I no són les persones en aquest cas, les que fallen, sinó les circumstàncies, els moments històrics tan devastadors que els toca viure. El destí, al qual en definitiva, se li vol guanyar la batalla, és el seu enemic i sobrevola la novel•la fins a l’últim moment.

“No ho hem tingut fàcil, però li estem guanyant la partida al destí”.
Ressaltaré, finalment, l’acurada prosa de Nadal, que posa l’èmfasi en les coses petites, en aquests mínims detalls que ens atrapen i ens fan visualitzar com si es tractés d’una imatge, tots els paisatges i els moments de la novel•la.

https://www.espaimariolanos.com/ressenyes/

 

Col·labora:

http://www.granhotelpeniscola.com/

http://www.rafellocristalero.es/

https://www.facebook.com/camassita/?fref=ts

 

maledicció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PER VEURE LES FOTOS DE LA PRESENTACIÓ CLICA:

https://www.espaimariolanos.com/gallery/rafel-nadal-a-lespai-presentacio-la-malediccio-dels-palmisano/

 

https://www.espaimariolanos.com/espai-mariola-nos/

 

 

 

 

 

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *