T E R T Ú L I A   L I T E R À R I A 

Club de lectura 2 mins, 25 segs
Mariola Nos Mateu

T E R T Ú L I A   L I T E R À R I A 

CLUB DE LECTURA ÀGORA

DIVENDRES 27 D’OCTUBRE A LES 18:00 HORES

LLIBRERIA ESPAI  MARIOLA NOS

“TU NO ERES COMO LAS OTRAS MADRES”  ANGELIKA SCHOROBRDORFF

 

 

PRESENTA L’OBRA: CARMEN LLOPIS

                                  ( Schrobsdorff signa un fascinant llibre sobre el viatge a l’infern d’unes gents que es van creure alemanyes abans que jueves )

“Més que una vida”

           Aquest llibre  tracta d’unes gents que es van creure alemanyes abans que jueves, la qual cosa els va resultar encara més dolorós quan van comprovar que les anaven a tractar només com a jueus, desposseint-los de la seva dignitat per poder destruir-los. La seva autora, Angelika Schrobsdorff, va estar casada amb Claude Lanzmann, autor de Shoah, la mítica pel·lícula de l’Holocaust. I el que s’explica aquí forma part d’aquest relat universal i  inabastable que sembla anar completant-se amb tant dolor des de fa 80 anys, cada dia més extens i cada dia més viu: com un univers en permanent expansió.
Succeeix aquí el mateix que amb altres grans obres: encara que pugui llegir-se com una novel·la (difícil trobar un moment propici per interrompre la seva lectura), sabem que es tracta de les memòries d’una persona, i per tant, un relat veraç d’un temps (el d’abans, durant i després del  III Reich) i unes ciutats (Berlín primer, Sofia després) dominades per milions de fanàtics (“el poble alemany” tal com ho van presentar els jerarques del partit nazi, i els Governs europeus controlats per les SS) que van acabar reduint a milions de persones, entre elles els principals personatges d’aquestes pàgines, a la seva condició racial, amb l’únic propòsit d’acabar amb elles.
La veritat aquí és a més estranya: unes gents privilegiades (la mare jueva de l’autora, el seu pare ari, els amants de la seva mare, els amics, gairebé sempre sota el mateix sostre) viuen la bogeria feliç dels anys vint. Ho tenen tot (joventut, salut, diners; un paradís en el qual no falten xofers, cases de camp i festes al servei d’una geometria amorosa que explora sense noció de pecat, per a això és un paradís, a tota classe de triangles i paral·lelepípedes mentre Alemanya ha començat a devorar-se a si mateixa en un incendi devastador i centrípet), i només quan comencen a perdre-ho s’adonen de la seva pròpia responsabilitat en el desastre.

             L’autora, una noia llavors (va néixer en 1927 i viu encara), amb aquesta atenció extrema que per ventura mai tinguem tan acusada com en la infància i la joventut, comprova una i cent vegades que, de tot el cos humà, la memòria és l’òrgan que més dany ens fa i més felicitat pot proporcionar-nos. “Maleïts records, cristal·lins i truculents”, crec que diu en algun moment. Aquesta i dissort solen anar plegats, advertim, al llarg del llibre.

Han passat els anys i encara seguim preguntant-nos com va arribar a succeir tot allò, i ho fem perquè les respostes ni són definitives ni són senzilles.

Angelika Schrobsdorff

Escriptora i actriu alemanya, es va criar a Berlín fins l’arribada al poder dels nazis a Alemanya en 1938, exiliada a Sofia (Bulgària), fins al final de la Segona Guerra Mundial.
La seva primera novel·la (Die Herren)  la va convertir en una escriptora d’èxit.
El seu major èxit a nivell internacional va ser el llibre “Tu no ets com altres mares” que relata la vida inconformista de la seva mare.

 

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *