VíCTOR AMELA. “LA FILLA DEL CAPITÀ GROC” A L’ESPAI MARIOLA NOS.

Presentacions Espai 5 mins, 8 segs
Mariola Nos Mateu

VÍCTOR AMELA, EL CONTADOR D’HISTORIES, POSA EN VALOR UNA HISTORIA LOCAL A “LA FILLA DEL CAPITÀ GROC”.

AUDIOVISUALS:

 

 

FOTOGRAFIES: 

https://www.espaimariolanos.com/gallery/victor-amela-presenta-la-filla-del-capita-groc-a-lespai-mariola-nos/

 

LA FILLA DEL CAPITÀ GROC.

Víctor Amela, en La filla del Capità groc ens situa al segle XIX en les guerres carlistes en el Forcall, Maestrat i Ports de Morella. Una lluita aferrissada i sagnant entre els partidaris del rei Carles V, anomenats carlistes (defensors a ultrança de l’Església, el Rei i els costums forans dels seus avantpassats) i els defensors de la reina Isabel II, els anomenats liberals, aburgesats que van trobar seguidors entre la població urbana i amplis sectors de la noblesa.

Víctor Amela ens situa fa 170 anys en aquests fets històrics novel·lats a partir de la figura d’un personatge fascinant anomenat Tomás Penarrocha Penarrocha. Un personatge a contracorrent, idealista i conseqüent amb si mateix que, una vegada Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat, el general carlista al capdavant de la batalla, ja havia acceptat la derrota davant de l’exèrcit liberal, emprèn una causa en solitari abocada al fracàs. Un idealista boig que s’enfronta al govern d’Espanya i a tot l’exèrcit liberal durant tres anys i mig, amb un exèrcit de seguidors i amics als quals portarà, igual que a la seua pròpia família, a la desesperació i cansament.

Víctor Amela no es posiciona en la seva novel·la entre carlistes o liberals, no omet la cruesa i el salvatgisme dels actes de tots ells: assassinats, violacions, raptes. Però si queda fascinat i això es fa evident en la novel·la, pel personatge de “El groc”. Un personatge del qual ha sentit parlar des de petit quan estiuejava en el Forcall.

Perquè en definitiva, La filla del Capità groc és un homenatge no sols als forcallans, sinó a la seua pròpia família, als seus avantpassats, al seu besavi, Víctor Amela Rallo, del Forcall, en la novel·la  Pep lo Bo. D’una foto d’ell trobada a casa del seu pare és d’on sorgeix la novel·la, tal com ens explica l’autor. Reconstruir la vida d’un coetani del groc ha estat la seva finalitat.

Una novel·la basada en fets històrics, també d’aventures, però una novel·la romàntica, al cap i a la fi. Per l’escenografia, per la pròpia causa abanderada pel protagonista i també per la idiosincràsia i vivències dels diversos personatges: la seva filla Manuela, incondicional, la seva dona Josefa, enamorada i resignada, el personatge de Valèria, crucial. L’amor, la gelosia, la lleialtat, la traïció, l’amistat, la por, els dubtes… sentiments que sobrevolen tota la història i que al final són definitius per entendre el personatge del Groc, que evoluciona d’una manera subtil però innegable. La lluita i allò més proper.

Sense poder desvetllar més dades a prop de la novel·la, a destacar l’esforç fet per Víctor Amela per escriure aquesta novel·la en català. La seva primera novel·la, que ha estat guardonada a més, amb el premi Ramon Llull. Va començar en castellà, però es va adonar que no podia. L’idioma en el qual els fets històrics de la novel·la havien arribat a ell era el català. Per aquest motiu i encara que li anava a suposar més esforç es va decidir a escriure-la en la seva llengua, en el català occidental del forcall, assessorat per una cosina seva. De pare forcallà i mare catalana, Víctor retorna als seus orígens.

Una novel·la escrita sembla, des de la passió que desperta en l’autor l’orografia del paisatge que ens descriu magistralment i que ha viscut de nen. Una novel·la contada des de la visió dels perdedors, per comprendre una mica més, els fets.

LA HIJA DEL CAPITÁN GROC.

Víctor Amela, en La hija del Capitán Groc nos sitúa en el siglo XIX en las guerras carlistas en el Forcall, Maestrat y Puertos de Morella. Una lucha encarnizada y sangrante entre los partidarios del rey Carlos V, denominados carlistas (defensores a ultranza de la Iglesia, el Rey y las costumbres foráneas de sus antepasados) y los defensores de la reina Isabel II, los llamados liberales, aburguesados que encontraron seguidores entre la población urbana y amplios sectores de la nobleza.

Víctor Amela nos sitúa hace 170 años en estos hechos históricos novelados a partir de la figura de un personaje fascinante llamado Tomás Penarrocha Penarrocha. Un personaje a contracorriente, idealista y consecuente consigo mismo que, una vez Ramón Cabrera, el Tigre del Maestrat, el general carlista al frente de la batalla, ya había aceptado la derrota ante el ejército liberal, emprende una causa en solitario abocada al fracaso. Un idealista loco que se enfrenta en el gobierno de España y a todo el ejército liberal durante tres años y medio, con un ejército de seguidores y amigos a los cuales traerá, igual que a su propia familia, a la desesperación y cansancio.

Víctor Amela no se posiciona en su novela entre carlistas o liberales, no omite la crudeza y el salvajismo de los actos de todos ellos: asesinatos, violaciones, raptos. Pero si queda fascinado y esto se hace evidente en la novela, por el personaje de “El groc”. Un personaje del cual ha oído hablar desde pequeño cuando veraneaba en el Forcall.

Porque en definitiva, La hija del Capitán groces un homenaje no sólo a la gente del Forcall, sino a su propia familia, a sus antepasados, a su bisabuelo, Víctor Amela Rallo, del Forcall, en la novela Pep el  Bo. De una foto de él encuentro a casa de su padre es de donde surge la novela, tal como nos explica el autor. Reconstruir la vida de un coetáneo del amarillo ha sido su finalidad.

Una novela basada en hechos históricos, también de aventuras, pero una novela romántica, al fin y al cabo. Por la escenografía, por la propia causa abanderada por el protagonista y también por la idiosincrasia y vivencias de los varios personajes: su hija Manuela, incondicional, su mujer Josefa, enamorada y resignada, el personaje de Valèria, crucial. El amor, los celos, la lealtad, la traición, la amistad, el miedo, las dudas… sentimientos que sobrevuelan toda la historia y que al final son definitivos para entender el personaje del Amarillo, que evoluciona de una manera sutil pero innegable. La lucha y aquello más cercano.

Sin poder desvelar más datos cerca de la novela, a destacar el esfuerzo hecho por Víctor Amela para escribir esta novela en catalán. Su primera novela, que ha sido galardonada además, con el premio Ramon Llull. Empezó en castellano, pero se dio cuenta que no podía. El idioma en el cual los hechos históricos de la novela habían llegado a él era el catalán. Por este motivo y aunque le iba a suponer más esfuerzo se decidió a escribirla en su lengua, en el catalán occidental del Forcall, asesorado por una prima suya. De padre del Forcall y madre catalana, Víctor vuelve a sus orígenes.

Una novela escrita parece, desde la pasión que despierta en el autor la orografía del paisaje que nos describe magistralmente y que ha vivido de niño. Una novela contada desde la visión de los perdedores, para comprender algo más, los hechos.

Entrades relacionades

3 respostes a “VíCTOR AMELA. “LA FILLA DEL CAPITÀ GROC” A L’ESPAI MARIOLA NOS.”

  1. mariola ha dit:

    Com sempre, Balma, donar les gràcies a tothom. Als autors per venir i per la seva implicació amb la llibreria i a vosaltres, els lectors, el públic … el sentit de la llibreria 😉

  2. […] VíCTOR AMELA. “LA FILLA DEL CAPITÀ GROC” A L’ESPAI MARIOLA NOS. […]

  3. […] VíCTOR AMELA. “LA FILLA DEL CAPITÀ GROC” A L’ESPAI MARIOLA NOS. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *