Visita el jaciment de Sant Jaume d’Alcanar

Alcanar 1 mins, 47 segs
Mariola Nos Mateu

Visita el Jaciment de Sant Jaume a Alcanar en la jornada de portes obertes.

25 ag. 2019 – 10:30 | Cultura

L’Ajuntament i el GRAP us conviden a la jornada de portes obertes al nostre passat que tindrà lloc el diumenge, 25 d’agost, a les 10.30 h, coincidint amb la finalització de la campanya d’excavacions a Sant Jaume Mas d’en Serrà, el jaciment canareu que data de la primera edat del ferro.

Sortida des de l’aparcament del cementeri a les 10.30 h per a la visita al Jaciment de Sant Jaume.

Breu història del GRAP

L’activitat del GRAP s’inicià a principis dels anys vuitanta del segle passat amb les intervencions arqueològiques als jaciments de la Moleta del Remei (Alcanar, Montsià, Tarragona), Alto de la Cruz (Cortes, Navarra) i Puig de Sant Andreu (Ullastret, Baix Empordà, Girona) a partir de finals de la dècada de 1980. Els estudis es van centrar en l’anàlisi del procés de transició entre el Bronze Final, la Primera Edat del Ferro i l’Ibèric antic a l’àrea del nord-est peninsular, l’impacte del comerç mediterrani i l’evolució de les estructures organitzatives i de control territorial al llarg d’aquests períodes. Aquesta activitat de recerca continua fins a l’actualitat, amb les intervencions als jaciments de la Ferradura (Ulldecona, Montsià), la Cogula (Ulldecona, Montsià) i, molt especialment, Sant Jaume (Alcanar, Montsià).

A partir de l’any 2000 s’encetà una forta i consolidada línia de recerca centrada en l’estudi de la historiografia de l’arqueologia a Catalunya i Espanya. A partir de 2008, aquesta línia de recerca s’amplià per englobar també l’estudi de la protecció i espoli del patrimoni històric, artístic i arqueològic espanyol i, per extensió, del patrimoni arqueològic en temps de guerra.

Des del 2012 s’ha potenciat aquest àmbit de la recerca en història de l’arqueologia amb un segon nucli de treball centrat en l’anàlisi de les relacions internacionals dels investigadors espanyols, i s’ha obert una de nova centrada en l’estudi de l’art rupestre prehistòric en la vessant mediterrània, així com una altra línia de treball sobre l’art rupestre amb especial importància en les anàlisis arqueoacústiques, en relació tant amb la música prehistòrica com amb l’acústica del paisatge.

A partir de 2014 hem encetat una darrera línia de treball vinculada amb la museologia i la didàctica aplicada a l’àmbit de l’arqueologia, culminada amb el projecte de la col·lecció museogràfica permanent del poblat del Alto de la Cruz (Cortes, Navarra).

http://www.ub.edu/grap/index.php/yaciments/la-residencia-fortificada-de-sant-jaume-alcanar-montsia

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *